Luontoilta - Markku Mäkitalo PERUTTU!

02.04.2020

Luontokuvaaja kertoo omista samoiluista, mökkeilystä, kirjoittamisesta ja tietysti kuvausreissuista. Huikeita elämyksiä joissa eri vuodenajat ja luonnon yksityiskohdat saavat aivan uuden merkityksen. Ajan askeleita multivideo esitys syventää luontosuhdetta ja on rakkaudenosoitus Suomelle ja ainutlaatuiselle luonnollemme. Tervetuloa!

lUONTOILTA PERUTTU!
Luontokuvaaja Markku Välitalo on biologian ja maantieteen opettajan toimesta eläkkeelle jäänyt elämänihmettelijä. Hän kertoo valokuvaajaminästään näin: "Parin vuoden ajan olen saanut vapaasti keskittyä rakkaimpiin harrastuksiini: luonnon kuvaamiseen, samoiluun, mökkeilyyn ja kirjoittamiseen. Ensimmäisen järjestelmäkamerani hankin 45 vuotta sitten. Siitä lähtien kameralaukku on keikkunut olkapäälläni monenmoisissa elämän tilanteissa, matkoilla, ihmisen rakentamassa maassa ja tietenkin luonnossa liikkuessani.

Intensiiviseen harrastukseeni on liittynyt merkittävänä osana kuvakilpailuihin osallistuminen. Ideoiminen tuo mukavan lisän tavoitteelliseen kuvaamiseen ja menestyminen kisoissa antaa lisäpotkua kuvaamiselle. Luonnosta löytyy etsijälle loputtomasti kuvausaiheita. Posion mökiltäni teen retkiä vesien äärelle ja vanhoihin metsiin. Luonnossa kulkeminen on aina elämys ja luontokuvaajalle joka kerta uusi seikkailu. Koskaan ei voi tietää, mikä odottaa seuraavan kumpareen takana.

Kuvaan laajakulmaisesti maisemia eri vuodenaikoina yöllä ja päivällä, tiivistän näkymiä teleobjektiivilla, kuvaan siivekkäitä ja neliraajaisia ja rajaan makro-objektiiviin näkymiä metsän pienimmistä. Mökkini lähimaastoon ja järven rannalle rakentelen kojuja arimpien otuksien taltioimiseen. Kohteen ilmestyminen kameran eteen ei tapahdu kuvaajan aikataulutetun elämän mukaan. Odotteluun saattaa vierähtää helposti päivä tai useampikin.

Luontokuvauksessa niin kuin yleensäkin tavoitteellisessa kuvauksessa merkittävintä on näkemys. Viimeisin kameramalli ja kalliit objektiivit eivät takaa vielä mitään. Tärkein tekijä vaikuttavien kuvien saamiseen löytyy silmästä etsimen takana. Oleellisinta on nähdä ja oivaltaa. Sommittelu, valo, tunnelma ja sanoma tekevät lopputuloksesta sellaisen, että kuvaa jaksaa katsella pitkään.

Vuosien saatossa kertynyttä kuvamateriaalia olen saanut hyödyntää kuvaesityksissäni mm. Suomen Luonnonkuvaajien tilaisuuksissa, Vuoden luontokuvatapahtumissa ja Kuusamo Nature Photo -tapahtumassa. Usein esitykseni ovat olleet multivisioita, joissa olen yhdistänyt tarinan ja musiikin kuvalliseen kerrontaan.

Kuvaillan aluksi esittelen kuvausfilosofiaani ja luontokuvia polkuni varrelta.

Ajan askeleita -multivisioesitys:

Ohjelmassa askelletaan Suomen maankamaralla viimeisen jääkauden jälkeen 10 000 vuoden ajan. Herkkä, lyyrinen tarina ja musiikki johdattelevat jään ikeen alta paljastuneen maan kehittymiseen tundrasta metsiksi. Multivisiossa kuljetaan tovi kivikauden metsästäjän rinnalla ja päädytään nykyihmisen luontosuhteeseen. Esitys on rakkaudenosoitus Suomelle ja ainutlaatuiselle luonnollemme. Ohjelma koostuu still- ja timelapse-kuvista ja sen kesto on n. 20 minuuttia.

Alkaa

02.04.2020 18:00

Loppuu

02.04.2020 19:00

Sijainti

Yllästunturin luontokeskus Kellokas

Yhteystiedot

Tunturintie 54
95970

Äkäslompolo

0206 39 7039

kellokas@metsa.fi