Gondolilla Ylläksen huipulle!

Hiihtokeskuksemme ylpeys, Ylläs 1 Gondoli -hissi on kaikilla mittapuilla Suomen tunturihissien ykkönen. Gondolissa kahden kilometrin matka Ylläksen huipulle, 719 metrin korkeuteen sujuu jopa seitsemässä minuutissa. Matkan varrella nautit henkeäsalpaavista maisemista ja tähyilet tunturiin valitessasi seuraavaa laskupaikkaa. Kaikki Sport Resort Ylläksen rinteet ovat laskettavissa tunturin huipulta.

 

Gondolin käyttö sisältyy kaikkiin hissilippuihin. Voit ostaa Gondoliin myös kiertoajelun, jolla voit nousta ylös, ihailla maisemia, pistäytyä vaikkapa huipun kahvila-ravintoloissa ja jatkaa gondolikyydillä takaisin alas. Varaathan riittävästi aikaa maisema-ajelulle, sillä viimeinen kyyti huipulta alaspäin on 15min ennen sulkemisaikaa.

 

Kesäisin Gondoli kuljettaa tunturimaisemiin retkeilijöitä ja alamäkipyöräilijöitä. Etenkin kevättuulet kutsuvat Gondolin kyytiin myös varjoliitäjiä.

 

Yhteen Gondolin koppiin mahtuu kerrallaan kahdeksan henkilöä. Gondolihissiin on esteetön pääsy pyörätuolilla sekä lastenrattailla. Osa Gondolihissin kopeista on myös koiraystävällisiä.

 

Usein kysyttyjä kysymyksiä Gondolista:

 

Miksi Gondoli on suljettu?

- Gondoli ei koskaan ole kiinni säästösyistä. Gondolia pyörittävä henkilökunta on töissä koko päivän, vaikka hissi ei pyörisi minuuttiakaan. Yleisin syy Gondolin sulkemiseen on liian voimakas tuuli tai kesällä ukonilma.

 

Mikä on Gondolin tuuliraja? Mistä tietää mikä on tuuliennuste?

- Tarkkaa rajaa ei ole olemassa, koska muun muassa tuulen suunta ja puuskittaisuus vaikuttavat tilanteeseen voimakkaasti. Suuntaa antavasti voisi kuitenkin sanoa, että tuulen ollessa tunturissa välillä 13-16m/s, ollaan Gondolin pyörittämisen kannalta ihan äärirajoilla. Maatuulet eivät kerro mitään tunturin tuulista, joten esimerkiksi maatuliennusteessa näkyvä 4m/s on yleensä tunturissa jo reilusti yli 10m/s. Tuulia ei tunturialueille ennusteta lainkaan. Kaikki ennusteet ovat maatuuliennusteita, joten niistä pystyy ainoastaan katsomaan vähän suuntaa siihen, että miten tuulen voimakkuus on muuttumassa. Tuulen suunta on tunturissa ratkaisevassa asemassa. Vaikka toisella puolella tunturia olisi lähes tuuletonta, voi toisella puolella olla erittäin voimakas tuuli.

 

Voidaanko Gondoli avata kesken päivän?

- Kyllä voidaan. Mikäli sääolosuhde muuttuu sopivaksi, hissi avataan myös keskellä päivää. Huoltomiehet tarkistavat muun muassa tuulitilannetta säännöllisin väliajoin ja avaavat Gondolin jos keli sallii.

 

Voiko Gondoliin viedä koiran?

- Voi. Osassa kopeista on koiran kuva merkkinä, että sillä saa myös viedä koiran. Huomioithan allergiset ihmiset ja kuljetat koiraa vain sallituissa kopeissa.