Vuokraamalla fatbike vaihtelua tunturielämään

28.02.2017

Sport Resort Ylläksellä pääset lumiseen kansallispuistoon pehmeälläkin alustalla hyvin kantavan ”läskipyörän” selässä.

Sport Resort Ylläksellä olet kattavan latu- ja reittiverkoston sekä Pallas-Yllästunturin kansallispuiston äärellä. Uusi talvipyöräilyreitti Kahvikeitaan, Latvamajan ja Kesängin keitaan kautta johdattaa elämyksien äärelle "läskipyörän" sarvissa. Talvipyöräilyreitti lähtee YlläsKids-alueen kulmalta ja se on merkitty sinisillä kepeillä.

Kaikki Ylläksen reitit löytyvät Ylläksen talviurheilukartasta, jota myydään Ylläksen alueen liikkeissä 10 euron hintaan. Kartan sähköisen version voit ostaa täältä. Tuet samalla ainutlaatuisen reitti- ja latuverkoston ylläpitoa.

Uusi elämys fatbikellä on helposti saavutettavissa, sillä löydät pyörän allesi Sport Resort Ylläksen palvelukylän vuokraamoista Head Ski Rentistä ja Jemes Sportista. Vuokrapyöristä löytyy kokoja myös nuorille pyöräilijöille. Fatbike-vuokrauksen hinnat alkavat 25 eurosta / 3 tuntia. Pyörän voi vuokrata myös koko päiväksi tai pidemmäksikin aikaa.

Esa Valonen Head Ski Rentistä sanoo, ettei fatbiken vuokraajan täydy olla kovinkaan kokenut maastopyöräilijä.

”Vaativuustaso vastaa maastopyöräilyä poluilla ja hiki tulee samaan tapaan kuin maastohiihdossa. Hankalat paikat voi ja kannattaakin kulkea pyörää taluttamalla”, Esa vinkkaa.

Sport Resort Ylläkseltä lähdettäessä reitti on kohtalaisen mäkistä noin kahden kilometrin matkan Kahvikeitaalle. Kiirettä ei kuitenkaan ole, sillä pyöräilijä on jo muutamalla polkaisulla rauhallisen, lumisen luonnon helmassa.

”Etenkin hiihtolomien aikaan Kahvikeitaalla on nuotiossa tulet todennäköisesti koko päivän ajan, joten sinne on kätevä suunnata makkaranpaistoon.”

Kahvikeitaalta jatkettaessa maasto tasoittuu vuorottelemaan jänkien ja mäkimaaston lomassa. Teknisesti haastavin etappi on nyt takana ja kokemattomampikin läskipyöräilijä voi keskittyä maisemien ihailuun. Lenkkiin Latvamajalle ja takaisin kannattaa varata noin neljä tuntia aikaa. Kun päivät pitenevät kevään edetessä, lenkille ehtii vaikkapa mäessä vietetyn aamupäivän jälkeen.

Latvamajan latukahvila on auki päivittäin klo 10-16. Paluuvaihtoehto on jatkaa Latvamajalta kohti Äkäslompoloa ja tähdätä paluumatkaksi skibussin kyytiin. Löydät sen aikataulun täältä.

Jos tunturimaisemissa kulkeva reitti tuntuu raskaalta hyvin kantavista renkaista huolimatta, pyöristä löytyy riittävän kevyitä vaihteita rauhalliseenkin etenemiseen.

”Jos polku tuntuu liian haastavalta, fatbikellä on mukava käydä lenkki pyörätietä pitkin vaikkapa Ylläsjärven kylällä ja kokeilla samalla penkan päällä, miltä eteneminen tuntuu."