Lumettajat toivovat kuivia ja kipakoita pakkaspäiviä

05.11.2016

Sport Resort Ylläksen lumetusjärjestelmän vesi on tunturipuroista tekolampeen kerättyä.

Innolla odotetut pakkasasteet asettuivat riittäviin lukemiin ja Sport Resort Ylläksen kokeneet lumettajat Juha ”Nasse” Nätynki ja Tapani Pekkala pääsivät suuntaamaan lumitykit rinteisiin perjantaina 4.11.2106. Juha kertoo, että ennen tykkien käynnistämistä odotetaan pakkasen lisäksi myös kohtalaisen kuivaa keliä – sumupilvessä tykkejä ei kannata käynnistää.

– Kosteassa säässä lumi jää turhan märäksi. Jos puurajassa on kosteaa, voimme tykittää sinä päivänä vaikkapa korkeammalla tunturissa.

Sport Resort Ylläksellä 30 vuotta työskennellyt Tapani oli ensimmäisinä käyttämässä keskuksen lumitykkejä, jotka asennettiin osaan rinteistä vuonna 2003. Hän kertoo, että keskuksessa on totuttu odottamaan sopivaa säätä suosiolla.

– Lunta voi tehdä nollan tuntumassakin, mutta ei vettä kannata hukata turhaan. Kun päästään 20 pakkasasteen tuntumaan, lunta voi tehdä päivässä yhtä paljon kuin lauhalla säällä viikossa.

Matalapainetykki voi teoriassa tehdä 30 kuutiometriä lunta tunnissa. Kipakassa ja kuivassa pakkassäässä siihen miltei ylletäänkin. Kun pakkaset lopulta tulevat, töitä tehdään kahdessa vuorossa vuorokauden ympäri.

Lunta tunturipurojen vedestä

Lumetusjärjestelmä saa vetensä keinolammesta. Tunturipuroissa lampeen virrannut vesi palaa ylämäkeen vesipumppaamoiden voimin. Lumitykeissä veden sekaan puhalletaan ilmaa kovalla paineella. Seos kiteytyy pakkassäällä välittömästi.

– Voimme säätää lumitykkien suuttimia ja niiden määrää. Vuosien varrella sitä on oppinut, mikä suuttimien määrä toimii eri rinteissä ja eri säissä, Tapani sanoo.