Iso-Ylläksen ensimmäisestä kehitysloikasta 30 vuotta

14.04.2017

Sportti- ja Aurinkohisseillä on noustu kolmen vuosikymmenen ajan. Nyt hiihtokeskus valmistautuu kolmanteen harppaukseensa.

Kuluvana laskettelukautena on tullut 30 vuotta hiihtokeskus Iso-Ylläksen ensimmäisestä kehitysloikasta. Reijo Riila ja Osmo Virranniemi olivat Iso-Ylläksen hiihtokeskuksen uudet ja idearikkaat yrittäjät, joiden missiona oli uinuvan keskuksen herättäminen ja sen upeiden mahdollisuuksien toteuttaminen. Työnsarkaa oli runsaasti, mutta niin oli tilaakin.

”Tunturissa ei ollut asutusta ja hissejä oli vain alahissi ja huippuhissi. Ainoat rakennukset olivat alaravintola ja lipunmyynti sen nurkkauksessa”, Osmo muistelee.

Hissi- ja rinneurakoiden jälkeen kaudella 1987 laskettelijat suuntasivat neonväriset haalarinsa päällään upouusiin Sportti- ja Aurinkohisseihin sekä Sporttirinteeseen, Aurinkorinteeseen ja Harrinrinteeseen. Muutaman seuraavan vuoden aikana avattiin myös Aurinkoravintola sekä Länsirajahissi rinteineen.

Iso-Ylläs nousi kertaheitolla laskettelijoiden suosioon. Osmo kuvailee, että laskettelijoiden määrän lisäys oli jopa rajua.

”Uusilla hisseillä tehtiin sellaisia nousumääriä, että myöhemmin vasta gondoli on mennyt niiden ohi. Hissikapasiteetti oli aivan äärimmillään ja nousimme Suomen suosituimmaksi keskukseksi.”

Seuraava kehitysloikka otettiin Taiga-liikekeskuksen, gondolihissin ja uusien rinnealueiden myötä 2007. Nyt hiihtokeskuksessa ollaan jälleen uuden äärellä. Sport Resort Ylläs on juuri julkaissut suunnitelmat Taigan alapuolelle sijoittuvasta Arctic Wellness-hotellista sekä Aurinkoravintolan ja ala-aseman välimaastoon sijoittuvasta Arctic Ice Hotelista. Rahoitus- ja operaattorineuvotteluiden jatkuessa on varmaa, että palveluiden ja houkuttelevuuden lisääntyessä Riilan ja Virranniemen perheiden edelleen luotsaaman hiihtokeskuksen tunnistaa jatkossakin omakseen.

”Sportti- ja Aurinkohissit palvelevat 30 vuoden jälkeenkin erinomaisesti, eikä niihin ole tulossa muutoksia. Seuraava etappi on alahissien muuttaminen moderneiksi tuolihisseiksi.”