”Ensimmäisten snoukkariporukoiden jälkeen ei ole nähty vastaavaa”

03.02.2017

Eero Tiensuu on työskennellyt Sport Resort Ylläksen ja Iso-Ylläksen hisseillä aina 1990-luvun alkuvuosilta asti. Työvuosien aikana hän on nähnyt sekä hiihtokeskuksen että laskettelulajien uudistumisen.

Eero Tiensuu on työskennellyt Sport Resort Ylläksen ja Iso-Ylläksen hisseillä aina 1990-luvun alkuvuosilta asti. Vuosituhannen taitteessa elämä kuljetti etelämmäksi rannikkomaisemiin, mutta mies löysi takaisin tunturiin keväällä 2007. Sillä välin tutussa maisemassa oli ehtinyt tapahtumaan paljon.

Vielä 2000-luvun alussa tunturikeskuksen ainoat rakennukset olivat alahissin juurella: Hissimiesten nykyisessä taukotilassa oli suksivuokraamo, lipunmyynti sijaitsi hiihtokoulun nykyisessä kopissa sekä Cafe Lippuluukun paikalla.

"Ensimmäinen kelomökki nousi rinteiden juurelle vuoden 2000 paikkeille ja silloin sanottiin, että tästä se rakentaminen alkaa. Mutta ei sitä uskonut, miten nopeasti asiat etenevätkään", Eero muistelee nyt.

Vuonna 2004 avattiin kylpylähotelli Saaga ja noin vuotta myöhemmin valmistunut maisematie yhdisti Ylläsjärven ja Äkäslompolon kylät.

Eeron palattua Ylläkselle alkoi suurten uutisten aika, kun tehtiin päätös Gondoli-hissin rakentamisesta. Hiihtokeskuksen vetovoima kasvoi kertaheitolla, sillä gondoli tiesi myös Taiga-liikekeskuksen nousemista ja Chalet-rakentamisen kiihtymistä. Nyt Eero on yksi gondolihissin erikoismiehistä. Gondolilla on jatkuvasti miehitys ala- ja yläasemilla.

"Gondolihissille on omat koulutuksena ja omat tehtävänsä. Esimerkiksi vaijerin kireyttä ja muita yksityiskohtia seurataan ja kirjataan säännöllisesti. Myös tuulen seuranta on tärkeää."

Eeron työvuosien aikana on rakennettu myös lumetusjärjestelmiä ja uusi rinteitä. Laskettelun mahdollisuudet ovat kehittyneet merkittävästi, mutta päivissä on edelleen paljon tuttua – tai oikeastaan tuttuja. 

"Joka talvi hissillä näkee paljon vuosien mittaan tutuiksi tulleita ihmisiä. Osan kanssa tervehditään, osan kanssa vaihdetaan pitempäänkin kuulumisia. On mukava tehdä töitä, kun ihmiset ovat hyvällä päällä."

Laskettelun murrosvaiheet eivät kuitenkaan liity ainoastaan hissitekniikkaan. Vuosien varrelta Eerolle on jäänyt kenties parhaiten mieleen tuolloin vielä voittopuoleisesti kapinallisena alakulttuurina pidetyn lumilautailun saapuminen toden teolla Ylläkselle. Reippaasti keskivertoskimbaajaa rennommat lautailuasut ja räväkkä asenne yllättivät hissiasemilla.

"Snoukkahemmot olivat omanlaisensa nuorisojengi, jolle kuului oma kapinallisuutensa ja tietysti sitä hiihtohississä mutkittelua piti meidänkin seurata", Eero sanoo.

"Ja aina sieltä kuului, että hei venatkaa! Siitä minäkin sen opin", hän naurahtaa päälle.

Laulava hissimies on tuttu myös lukuisilta trubaduurikeikoilta, joten myös tänä kautena kannattaa pitää ilmoitustauluja ja tapahtumakalentereita tarkasti silmällä!