24 tuntia nousuja ja laskuja - hulluutta vai jotain muuta?

19.04.2018

Viime viikonloppuna käytiin seitsemännen kerran vuorokauden mittainen Ylläs 24h-laskukisa. Kilpailussa lasketaan 24 tuntia ja voittajaksi selviytyy se, joka kerryttää eniten hissinousuja. Kilpailussa on yksilö-, joukkue- ja hyväntekeväisyyssarjat. Miehet ja naiset laskivat tänä vuonna ensimmäistä kertaa eri sarjoissa.

Tämän vuoden kilpailu saatiin käydä kauttaaltaan upeassa kelissä kun aurinko paistoi täydeltä taivaalta molempina päivinä. Myös tuulet olivat suotuisat ja Gondolia pystyttiin pyörittämään läpi vuorokauden. Kilpailu keräsi ennätysmäärän osallistujia, kokonaislaskijamäärä oli noin 200 henkilöä.

Naisten sarjan voitti Kia Petrell, joka kerkesi leimata hissilippunsa vuorokauden aikana 121 kertaa. Kia laski kisassa myös viime vuonna kun hänen joukkueensa Myllymäki Team voitti joukkuesarjan. Toiseksi tullut Riikka Hulkkonen jäi Kian vauhdista neljän nousun verran.

Naisten kärkikolmikko palkintojenjaossa. Voittaja Kia Petrell, kolmonen Marianne Järvelä ja kakkonen Riikka Hulkkonen.

Miesten sarjassa ykköseksi laski Timo Kangastie, joka merkkautti itselleen 127 nousua. Timo uhosi ennen starttia voittavansa kahden edellisen vuoden voittajan Joonas Järvelän ja sattumalta osuikin jo lähtöviivalle Joonaksen viereen. Vaikka Timoa rokotettiin yhden nousun verran syöksyllä laskemisesta, onnistui hän lyömään toiseksi sijoittuneen Joonaksen kahdella nousulla. Sekä Timo, että Kia saivat palkinnoksi 350€ rahaa ja sukset, jotka oli lahjoittaneet Head Ski Rent ja Jemes Sport.

Sinitakkiset miehet, kisan ykkönen Timo Kangastie ja kakkonen Joonas Järvelä rintarinnan jo lähtöviivalla.

Koko kisan kovinta vauhtia piti joukkuesarjan von Hellsten Brothers, jonka laskumäärä vuorokauden aikana oli 129. Veljekset Joni ja Miro laskivat joukkueessa kahdestaan.

Joukkuesarjan Von Hellsten brothers ja hyväntekeväisyyssarjan Lapland hotel Saaga rinnakkain lähtöviivalla. Kuva Iina Vinnari.

Kilpailun hyväntekeväisyyssarjan osallistumismaksu oli 250€, joka lahjoitetaan eteenpäin ennakkoon valittuihin kohteisiin. Tänä vuonna puolet summasta menee kolarilaiselle vakavasti sairaalle 5-vuotiaalle Aurora-tytölle ja hänen perheelleen. Toinen puolikas lahjoitetaan Lapin ensi- ja turvakotiin, jossa on toivottu lapsille muun muassa synttärilahjoja, teatterilippuja ja blueray-soitinta. Hyväntekeväisyyssarjassa laski 12 joukkuetta, jonka seurauksena sarjan hyväntekeväisyystuotto on yhteensä 3000€. Voittoon sarjassa laski paikallisen yrityksen Jemes Sportin joukkue nousumäärällä 120.

Pienten keskusten kovapäiset pojat

24h-kisan vakio-osallistujia ovat Mikko Turku ja Joonas Järvelä. Pojat ovat olleet vuodesta toiseen kärkipään sijoilla, tänäkin vuonna Joonas toinen ja Mikko kolmas. Kummallakin on tapana saapua kisaan yöjunalla kisaa edeltävänä yönä ja lähteä pois myöskin yöjunalla heti kisan jälkeen. Mikko asuu Kaakkois-Suomessa ja Joonas Pohjanmaalla. Pojat ovatkin kerryttäneet suuren osan elämänsä nousuista pienissä keskuksissa, joiden korkeusero ja rinteiden pituus lähentelevät Ylläksen ala-rinteiden tasoa. Mistä johtuu, että nämä pojat pärjäävät aina vaan?

-"Vaikea sanoa, mutta on vaan niin mukava laskea ja kisafiilis vie sitten mukanaan", Mikko kommentoi. "Ehkä myös hyvillä palkinnoilla on osuutta asiaan."

Kun taas kilpailun palkintojenjakoa juontanut Jari Vesa kehuu Joonasta sanoilla "Kova jätkä!", tämä vastaa vaatimattomasti: "Tai sitten hullu!".

Voihan se olla, että ympäri vuorokauden laskemiseen tarvitaan hieman jopa hulluutta, tai ainakin sitä kovaa päätä.

Mikko Turku auringonlaskun aikaan.