Huoltomiehen työpäivä

05.01.2018

Huoltomiesten työ on näkymätöntä, mutta sitäkin tärkeämpää.

Kun rinteet aukeavat klo 10.00, ovat huoltomiehet ehtineet puuhastella rinnealueella jo useamman tunnin ajan. Huoltomiesten tehtävänä on varmistaa, että kaikki on valmista, kun ensimmäiset laskettelijat saapuvat. Näin alkuvuodesta aamuseitsemältä on vielä säkkipimeää, mutta kevättä kohden mentäessä valon määrä lisääntyy ja huhtikuussa aamun saakin jo aloittaa auringonpaisteessa!

Huoltomiehet saapuvat taukotilaan hieman ennen seitsemää ja aloittavat aamun milläpä muullakaan kuin kahvilttelulla! Kahvin lomassa kerrotaan kuulumisia tai puhutaan niitä näitä. Sitten asennetaan radiopuhelimet ja kypärät, startataan moottorikelkat ja suunnataan kohti hissejä. Joka aamu kaikki hissit tarkastetaan ja toisinaan tähän kuluu esimerkiksi runsaan lumisateen jäljilta hieman enemmän aikaa. Joskus taas tuuli on avotunturissa niin kova, että hissiä ei turvallisuussyistä voi edes avata.

Aamuisin myös rinnekyltit, kepit ja erilaiset opasteet puhdistetaan lumesta. Jos yöllä on tuullut ja pyryttänyt lunta, lumityöt vievät yllättävän kauan aikaa. Kovalla tuulella erilaiset huoltotehtävät hyisessä tunturissa eivät aina tunnu ykköshommilta, mutta onneksi myös niitä hienoja aamuja löytyy useita.

Hissien avaamisen jälkeen huoltomiesten työpäivä jatkuu muissa huolto- ja päivystystehtävissä. Esimerkiksi hissin pysähtyessä kesken päivän kurvaavat huoltomiehet moottorikelkoillaan hisseille. Myös ensiaputilanteissa huoltomiehet ovat avainasemassa auttaessaan loukkaantuneet laskijat turvallisesti MediYlläksen tiloihin sairaanhoidon ammattilaisten luokse.